Ta bort bristningar

Bristningar i huden är något som många människor besväras av. Trots att de inte gör ont, är hälsofarliga eller skadliga på något annat sätt är det irriterande och obehagligt drabbas av dem. Får man bristningar när man är i tonåren är chansen stor att de bleknar bort helt efter ett antal år, men är man äldre är det svårare att bli av med de strecken. Bristningar kan uppstå i vuxen ålder av att man blir gravid, bygger muskler eller går upp i vikt. Att ta bort bristningarna brukar dock vara lika problematiskt oavsett var de kom ifrån. Som tur är finns det ett antal produkter som kan hjälpa dig att få bort bristningarna och ett antal råd att följa för att undvika att drabbas av dem.

Produkter mot bristningar

Det finns ett flertal olika produkter som tar bort bristningar i huden. Det finns bland annat krämer som innehåller fiberproteinet kollagen. Kollagen är ett mycket viktigt protein för kroppen som finns i ben och blodkärl. Dessa krämer tillför kollagen till huden vilket gör att huden blir mer slitstark och stabil. Det finns även oljor som används för att motverka bristningar genom att återfukta huden och tillföra näringsämnen som gör huden mer elastisk. Även fuktgivande krämer berikade med vitaminer som huden behöver går att köpa. Olika produkter kan fungera olika bra för olika personer, så man kan behöva testa flera krämer och oljor innan man hittar en som verkligen tar bort bristningarna.

Allmänna tips och råd

Bristningar kan i många fall undvikas om man har en återfuktad och frisk hud. En sådan hud får man får man effektivast genom att äta och dricka rätt. Att dricka tillräckligt mycket under dagen är extra viktigt för huden eftersom vätskan behövs för att hålla huden flexibel och böjbar. Helst ska man dricka mellan en och två liter rent vatten per dag, men på sommaren kan det behövas ännu mer för att behålla vätskebalansen. Huden mår självklart även bäst av att man äter en varierad och näringsrik kost. De näringsämnen som huden främst behöver är zink, A-vitamin, C-vitamin, D-vitamin och protein.

Som gravid kvinna är det bästa man kan göra för att undvika bristningar i huden att hålla sin viktökning på en hälsosam nivå. Går man upp över 12-15 kilo under sin graviditet är risken väldigt stor att man drabbas av hudbristningar. Men ska dock tänka på att de flesta kvinnor får bristningar under sin graviditet och det inte är något onormalt. Utöver bristningar på magen är det även vanligt att få dem på brösten och låren när man är gravid. De flesta bristningar uppkommer under det senare stadiet av graviditeten då barnet växer som mest.

av Clara