Matkulturen

Matkulturen i det här landet har i det närmaste blivit religion. Aldrig förr har matprogram, kokböcker och olika dieter haft sån välgång och verkan. Att tre böcker om lågkolhydratskost toppar Adlibris lista med flest sålda exemplar talar ett tydligt språk.

Dr Atkins startade redan under 60-talet att föreläsa om fettdrypande mat som rena hälsokosten. Störst påverkan på debatten om kost har gjorts av Annika Dahlqvist som själv betalt ett högt pris, genom att bli av med läkartjänsten då hon höll fast vid sina kontroversiella dietråd vid diabeteskliniken på Njurunda vårdcentral. Nu har socialstyrelsen kommit på andra tankar och Läkaren har en ny läkartjänst. Vad är det då som sporrar och driver olika intressen i att handla så starkt på rådgivningen av olika dieter, kosthållning o.s.v.?

Människan påverkas hela tiden av mediebrusets ideal om kroppar,utseenden,viktprogram som skvätter ut ur olika medier. Det går knappast att sitta i soffan och zappa mer än 3 minuter utan att en enda kanal visar ett program om mat,vikt,{träning och kost där det endast handlar om att äta rätt, röra på sig och lära sig olika dieter för en bättre hälsa och liv.

En tanke är att det eventuellt finns ett starkt ekonomiskt intresse bakom de flesta av dessa program om matrådgivning. Med att var fjärde svensk har lagt om sin diet enligt lågkolhydrattrenden i åtanke. Det finns massvis bloggar och hemsidor på internet som tar upp det positiva med lågkolhydratdieter och många bantar med dieter som har liknande kostråd.

Kan det vara så att köttindustrin känner sig mer bekväma med en sådan här trend än spannmålsindustrin? Det är svårt för de som ska välja diet eller bantningsmetod om två så stora starka krafter ger sitt stöd till forskning som kommer fram till den andra sidans fel och brister. Det är också spännande att tänka tanken att kanske har läkemedelsindustrin starka intressen i rådgivning om kost. Vill de att vi ska stoppa i oss preparat istället för att anpassa kosten?

Är inte din hälsa och välmående viktigare än försäljningen av läkemedel? Frågorna kan tyckas extrema, men intressanta.

Hur som helst är frågor rörande koster, dieter, bantningsmetoder oerhört viktiga för människan som skall påbörja en förändringsresa i livet genom förändrade kostvanor.
Troligtvis kommer människor att hitta en livsstil med den kosthållning och diet som känns tillräckligt innebär troligtvis glädje och hälsa i livet.

Om dessutom vikten är på en lagom nivå, kan det bidra till ökad hälsa och välbefinnande oavsett vad myndigheter och industrier tävlar om.

av Clara