bristningar i huden

Att äta en varierad kost som är rik på näringsämnen och vitaminer är det absolut enklaste sättet att undvika att drabbas av bristningar i huden. Om man äter rätt blir huden stark och flexibel vilket gör att den tål att töjas och dras ut mer. Hudens elasticitet är även beroende av att man dricker tillräckligt mycket vatten och har en god vätskebalans. Dietister brukar oftast säga att man ska dricka mellan 1 och 2 liter vatten per dygn. Men om man dricker mycket koffeinhaltiga drycker så bör man dricka mer än så. När det gäller kosten bör man äta mycket fet fisk och ovanjordsgrönsaker för att få en frisk och vacker hy. Maten bör vara rik på zink och protein, samt innehålla tillräckliga mängder vitamin A, C och D.

Träna regelbundet och undvik stress

Man brukar säga att huden är kroppens största organ eftersom det är en sammanhållen vävnad som täcker hela kroppen. Därför påverkas huden mycket av ens allmänna hälsa. Har man en god hälsa i allmänhet så är troligen huden också i ett gott tillstånd. Att träna regelbundet, under minst 30 minuter 3 gånger i veckan, gör att man motverkar psykisk stress. Forskning har visat att det finns ett samband mellan negativ psykisk stress och hudbristningar, så det är något att undvika. Träningen behöver inte vara särskilt ansträngande för att minska stressen, utan kan lika gärna bestå av en rask promenad som ett hårt gympass.

Om man är en av de riskgrupper som oftast drabbas av hudbristningar bör man följa råden ovan extra noggrant. Gravida kvinnor, kroppsbyggare, överviktiga personer och ungdomar är de som löper störst risk att få bristningar. Är man i tonåren är bristningar dock ett lite mindre problem än för vuxna som drabbas av det eftersom bristningarna i de flesta fall bleknar bort efter några år. Men att få bristningar på brösten, höfterna eller låren som många unga tjejer får är självklart rätt irriterande ändå.

av Clara