hantera stress

Att slappna av ordentligt är mycket bra för hälsan. När du är stressad skickar kroppen ut kemikalier som gör att kroppen förbereder sig för strid eller flykt. Den blir då på helspänn för att snabbt kunna agera och ta sig ur en allvarlig situation.

Vad händer med kroppen under stress?

När detta händer så drar kroppen automatiskt ner på andra funktioner. Immunförsvaret minskas drastiskt och ditt försvar mot virus och infektioner blir mycket sämre. Inte förrän stressen minskar och kroppen avgör att hotet är avblåst så börjar immunförsvaret komma tillbaka och skyddar åter din kropp.

Om du är konstant under stress utan paus och avslappning så har du hela tiden ett nedsatt immunförsvar. Tyvärr är det så idag att många lever under konstant stress, och detta sliter på kroppen och hälsan.

Hur hanterar man stress?

För att komma tillrätta med stressen och återställa kroppens immunförsvar så måste man lära sig hantera sin stress. För att lyckas med detta måste du först identifiera vad det är som stressar dig. efter det måste du försöka ändra på din situation.

Som en del i processen att få kroppen att återställa immunförsvaret kan du bland annat använda dig av avslappningsövningar.

Det är skillnad på att slappna av genom att sitta på din soffa och titta på tv och att slappna av genom att aktivt göra en avslappningsövning.

Detta har positiv effekt på din hälsa. Bland annat så kan du få hjärtat att slå långsammare, sänka ditt blodtryck, minska spänningar och smärta i kroppen och förbättra blodflödet i din kropp.

Det är väldigt fördelaktigt för din hälsa att minska stressen och låta din kropp återhämta sig och återaktivera ditt skydd mot infektion och virus. Förutom avslappningsövningar så kan du använda dig av saker som meditation, yoga, mindfullness och andra metoder för att hitta lugnet i ditt liv. Först när du slappnar av och tar hand om dig själv kan din kropp ta hand om din hälsa på rätt sätt.

av Clara