förebygga bristningar vid graviditet

Bland gravida kvinnor är det väldigt vanligt med bristningar i huden. Den överväldiga majoriteten av alla gravida får bristningar på magen, brösten eller andra delar av kroppen. Oftast uppkommer bristningarna under graviditetens senare stadium, efter vecka 30, då barnet växer som allra mest. Är man en ung mamma så är risken större för att man får bristningar. Eftersom det är en ofarlig och naturlig del av graviditeten ska man dock inte oroa sig för att få dem. Bristningarna bleker ofta bort och blir mindre synliga med tiden. Om man vill påskynda blekningsprocessen och hjälpa kroppen att ta bort ärren från bristningarna kan man använda vissa speciella krämer på de drabbade områdena.

Reducera bristningarna med en hudkräm

Om du har drabbats av bristningar under din graviditet och vill bli av med dem kan du använda dig av en speciell typ av hudkräm eller olja. Sådana krämer och oljor kan göra hudbristningarna mindre synliga och göra huden mer jämn. Även om krämerna inte fungerar på alla hudtyper och bristningar så kan det vara värt att testa om man vill få bort de fula strecken. En av de mest populära sådana oljorna är Ultrafin arganolja från Svenska Ax & Lin. Det är en olja som är lätt att använda och snabbt absorberas i huden för att sedan effektivt reducera bristningarna. Krämen har bland annat dessa egenskaper:

  • Reducerar bristningarnas färg och form
  • Gör huden jämnare
  • Förbättrar hudens elasticitet
  • Förebygger att nya bristningar uppstår

Hur du förebygger bristningar vid graviditet

Även om det är fullt naturligt och helt ofarligt för hälsan att få bristningarna när man är gravid så finns det vissa saker man kan vilja göra för att undvika dem. Det mest effektiva är att hålla koll på sin viktökning. Att gå upp över 15 kg i vikt under graviditeten ökar risken för bristningar. Att hålla viktökningen så stabil som möjligt gör att huden har en chans att hinna med i magens volymökning.

Att äta och dricka rätt är en annan sak som hjälper huden att vara elastisk och klara sig mot utsträckning. Huden bör vara återfuktad och inte ha någon brist på vitaminer eller mineraler. Att dricka mycket vatten under dagen gör att huden kan hålla sig flexibel. För att vara på den säkra sidan bör man dricka 1-2 liter vatten per dag, särskilt under sommarhalvåret. Bland de näringsämnen som huden behöver är zink, protein A-vitamin och C-vitamin extra viktiga.

Om bristningarna väl har uppstått finns det ett antal krämer och salvor som man kan använda på huden för bristningarna ska försvinna. Dessa produkter fungerar inte för alla, men kan vara värda att testa om man verkligen vill få bort ärren. Det finns ett antal olika krämer med olika ingredienser som verkar på olika sätt.

Varför bristningarna uppstår

Bristningar uppstår när huden sträcks ut mer och snabbare än den kan växa, vilket gör små sår bildas i det mellersta hudlagret. Hudens utsträckning beror på att den underliggande vävnaden, i form av muskler, fett eller en livmoder, har vuxit sig större. Bristningar kan drabba tjejer i tonåren som får bröst och bredare höfter, muskelbyggare som får större muskler, överviktiga som snabbt har gått upp i vikt och inte minst kvinnor som har blivit gravida. När man är gravid så ökas inte bara magens volym, vilket kan ge bristningar på buken, utan även bröstens storlek vilket kan ge bristningar där med.

Läkningen av bristningar fungerar på samma sätt som läkningen av ärr. Först är bristningarna rödlila på grund av de små blödande sår som har uppstått i huden. Om man är gravid kan de efter en tid även bli bruna. Efter ett antal veckor så övergår bristningarna dock till en ljus rosa färg för att slutligen bli helt vita. Därefter blir de mindre till storleken och i vissa fall försvinner de även helt efter några år. De flesta kvinnor har ofta någon form av bleka bristningar kvar från tonåren på höfterna eller skinkorna. Någon som kan vara bra att ha i åtanke är att ju tidigare man blir mamma desto större risk löper man att få bristningar under graviditeten.

av Clara