Kallpressad linfröolja

Linfröolja är ett kosttillskott som främst används för att det innehåller väldigt mycket omega-3. Men oljan innehåller även omega-6 som är en annan essentiell fleromättad fettsyra som är viktig att få i sig. När det gäller omega-3 och omega-6 är dock balansen mellan de båda fetterna viktiga. Eftersom linfröolja innehåller mycket omega-3 och en mindre mängd omega-6 så är balensen väldigt god i detta kosttillskott. Andra kostillskott i kapsel- eller pillerform innehåller ofta för mycket omega-6 relativt till vad man normalt får i sig via sin kost vilket kan ha vissa skadliga effekter på kroppen. Vissa forskare tror till exempel att det finns ett samband mellan de ökade förekomsterna av depression och ångest i samhället med människors ökade intag av omega-6.

Linfröolja innehåller mer omega-3 än någon annan vegetabilisk olja

Omega-3 är ett samlingsnamn på flera olika fettsyror med liknande egenskaper. I linfröolja utgör omega-3-fettet av linolensyra. I andra livsmedel som lax och avokado så består omega-3-fettet av andra fettsyror. När kroppen tar upp linolensyra så omvandlas den till en mer långkedjad form som är lättare att tas upp i tarmarna. Att linfröolja innehåller så pass mycket omega-3 har gjort det till ett av de mest populära kosttillskotten, utöver proteintillskoten, i Sverige idag. Omega-3 finns dock även i fiskolja som är ett mer traditionellt etablerat tillskott. Det har gjorts mycket forskning på fiskolja vilket uteslutande visar att det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar om det äts regelbundet. Eftersom linfröolja innehåller mer omega-3 än fiskolja så borde hälsoeffekterna vara minst lika positiva för denna olja också.

Linfröolja innehåller hela 50 energiprocent omega-3. För varje 100 gram linfröolja som man äter får man alltså i sig 50 gram omega-3, vilket är väldigt mycket i jämförelse med andra vegetabiliska oljor. Sojaolja innehåller till exempel bara 7 energiprocent omega-3 och olivolja inte mer än 1 energiprocent. En fördel med linfröolja är också att det innehåller mycket så kallade lignaner, vilket är ett östrogenliknande ämne som har en förmåga att kunna förebygga vissa cancersjukdomar. Svenska undersökningar har visat att män som får i sig mycket av detta ämne löper en betydligt mindre risk att drabbas av prostatacancer.

Den linfröolja som säljs i hälsokostbutiker är oftast kallpressad, vilket brukar stå på etiketten. Det betyder att oljan har pressats ur linfröna under en temperatur som inte gått över 40 grader. En kallpressad linfröolja är ljus, ren och innehåller maximalt med näringsämnen. Det finns metoder för att ta fram olja ur linfrön som involverar varmpressning, lösningsmedel och extrahering, men de är används sällan för att skapa hälsokostprodukter.

av Clara