hur funkar tandblekning

Tandblekning är den mest effektiva metoden för att få riktigt fina tänder, och det är en metod som passar både män och kvinnor, och som finns i många olika varianter, för att passa alla budgetar, tidsscheman och önskade slutresultat.

Oavsett vilken metod man bestämmer sig för att använda, har alla metoder det gemensamt att de går ut på att man tillsätter ett aktivt ämne som bleker tänderna. Hur snabbt detta går varierar dock mellan olika metoder. Går man till en salong eller en tandläkare, kan detta göras så snabbt som på en timme, medan de hemmakit som man kan köpa för att bleka tänderna på egen hand hemma (s.k. tandblekning hemma) kräver betydligt mer tid. Detta beror på att det aktiva ämnet inte är lika starkt i hemmakiten som i de medel som tandläkaren, dvs. ett proffs, använder.

De allra flesta som provar att bleka tänderna ser någon form av resultat. Hur mycket vitare tänderna blir beror dock på hur tänderna ser ut idag, samt vilken metod som används.

Alla tandblekningsmetoder har dock det gemensamt att de inte ger helt permanenta resultat, eftersom man kan få tänderna gulare och missfärgade efteråt igen. Om man vill att resultaten efter en tandblekning ska hålla i sig så länge som möjligt bör man därför lägga om sin livsstil när det gäller vad som missfärgat tänderna från början, vare sig det är rökning, för mycket kaffe eller rödvin eller något annat.

Eftersom alla dock har olika färg på sina tänder från början, precis som vår hudton och annat i kroppen skiljer sig åt naturligt, kan alla inte uppnå samma resultat, oavsett hur mycket man bleker tänderna.

För att tandblekning ska vara ett alternativ för dig måste dina tänder även vara friska och sakna hål och liknande, eftersom det aktiva ämnet som används vid tandblekning annars kan skada dina tänder.

Dyrast är det att bleka tänderna hos en tandläkare eller på en skönhetssalong, billigast kommer man däremot undan om man gör detta själv. Om man är orolig för riskerna med tandblekning är det bästa dock att låta ett proffs göra det hela, av säkerhets skäl.

av Clara